Choroby pęcherzyka żółciowego – zapalenie pęcherzyka
Pęcherzy żółciowy to kształtem przypominający gruszkowaty woreczek, który leży pod wątrobą. Składa się on z szyjki trzonu i dna. Szyjka przedłużona jest przewodem pęcherzykowym który z kolei łączy się z przewodem wątrobowym, a następnie uchodzi do dwunastnicy. Ściana pęcherzyka zbudowana jest z trzech warstw: błony śluzowej, błony mięśniowej i błony surowiczej. Pęcherzyk żółciowy przeznaczony jest do magazynowania i zagęszczania żółci. Żółć pomaga trawić i wchłaniać tłuszcze. Dzięki temu wchłaniane są również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Objawy zapalenia woreczka żółciowego
Zapalenie pęcherzyka żółciowego rozwija się najczęściej wtedy, kiedy żółć nie może swobodnie odpływać z pęcherzyka. W rezultacie tego dochodzi do zamknięcia światła przewodu żółciowego przez obrzęk błony śluzowej, bądź przez kamień. Zalegająca żółć drażni ściany pęcherzyka, co prowadzi do stanu zapalnego. Głównymi objawami stanu zapalnego są wymioty, długotrwała kolka, dreszcze, silny ból pod prawym żebrem. Zapuchnięty pęcherzyk lekarz może wyczuć w takiej sytuacji przez skórę. Aby ostatecznie rozpoznać chorobę zaleca się zazwyczaj USG jamy brzusznej oraz badania laboratoryjne.
Leczenie zapalenia pęcherzyka żółciowego
Jeżeli mamy do czynienia z ostrym zapaleniem pęcherzyka żółciowego, często konieczna jest hospitalizacji. Leczenie objawowe polega na nawadnianiu dożylnym, podawaniu leków przeciwbólowych, leków przeciwzapalnych oraz leków o działaniu rozkurczowym. Czasem podaje się również antybiotyki o szerokim spektrum działania. Dosyć często, bo aż w ¼ przypadków konieczne okazuje się przeprowadzenie chirurgicznego usunięcia pęcherzyka. Usunięcie wykonuje się na dwa sposoby: metodą klasyczną, czyli rozcinając powłoki brzuszne oraz laparoskopowo. Niezależnie od podjętego sposobu leczenia, konieczne jest przestrzeganie ścisłej diety.